HUR JOBBAR VI?
Höglandets utredningshem erbjuder utredning utifrån ett helhetsperspektiv med barnets behov i centrum.
BBiC
Teamet, som består av socionom, psykolog, sjuksköterska, psykiater och behandlingspersonal, arbetar med hela BBiC-triangeln. När man kartlägger en familjs situation enligt BBiC, kartläggs barnets behov i olika behovsområden i relation till olika föräldraförmågor för att belysa styrkor och svårigheter och behov av insats. Om du vill läsa mer om BBiC, se Socialstyrelsen. Nedan följer en kortfattad beskrivning av arbetet på utredningshemmet:
UTREDNING
BEHANDLING
Behandlingsarbetet läggs upp individuellt efter den vårdplan som socialtjänsten lämnar till Fredriksdal, samt vilka önskemål som den enskilde har. Då utredningshemmets målgrupp är föräldrar med barn, erbjuds inte behandling för ett aktivt missbruk, däremot har vi stor erfarenhet av föräldrar med beroendeproblematik.
Klicka på rutorna så kan du läsa om hur vi jobbar utifrån barnets olika behovsområden enligt BBiC-triangeln!
Förälderns bakgrund ur social, psykologisk och medicinsk synvinkel, följs upp av läkare, sjuksköterska, socionom och psykolog i samtal och intervjuer. Olika former av stöd och hjälp erbjuds utifrån socialtjänstens uppdrag. En utgångspunkt som teamet har är att alla föräldrar vill sina barn väl, men hur föräldern mår, både fysiskt och psykiskt, påverkar föräldraförmågan. Teamet och föräldern jobbar även ”här och nu” med föräldraförmågan i de situationer som uppstår, för att föräldrarna ska tillgodose barnets olika behov. Personal finns till hands dygnet runt, för att stötta och vara modeller som visar på alternativa strategier och förhållningssätt (modellering).
Vår sjuksköterska kan tillsammans med föräldern ta de vårdkontakter som barnet behöver. Vid besök hos BVC eller andra vårdgivare följer antingen sjuksköterska eller behandlingspersonal med. På så vis får både barn och förälder stöd, samtidigt som det är ett observationstillfälle som är viktigt både i utrednings- och behandlingsarbetet. För de barn som inte har en BVC-kontakt kan en läkare konsulteras, vid behov samt utifrån socialtjänstens uppdrag
Beroende på hur barnets skolsituation har sett ut kontaktas kommunal skola i Nässjö; grundskoleklass, förskoleklass eller resursskola. Om det är möjligt geografiskt och bedöms som lämpligt kan barnet gå kvar i sin gamla skola/förskola. Vid inskolning i ny klass följer förälder och personal med.
Föräldrar till spädbarn och yngre förskolebarn erbjuds att delta i Öppna förskola verksamhet i Nässjö, en till två gånger i veckan och behandlingspersonal kan följa med som stöd och för deltagande observation.
På Fredriksdal bor flera familjer och barnets sociala förmåga och behov av stöd märks i samspel med andra barn och vuxna. Likaså den vuxnes förmåga att trösta, stötta, vara förutsägbar, vägleda och gränssätta blir tydlig i vardagen på Fredriksdal. Hela utrednings-/behandlingsteamet arbetar nära familjen för att stötta, vägleda, samtala och återkoppla med både barnen och de vuxna.
Under tiden på Fredriksdal observeras barnets samspel med och anknytning till föräldern och relationen till andra viktiga vuxna och barn.